Over

foto: Jocelyne Moreau

Martijn Stronks (1983) studeerde rechten en filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na zijn studie was hij werkzaam voor wat nu de Stichting Migratierecht heet. In die functie richtte hij het migratierechtelijke vakblad Asiel&Migrantenrecht op, waarvan hij vervolgens co-hoofdredacteur werd. In 2012 begon hij aan een juridisch filosofisch proefschrift over het begrip tijd in het Europees migratierecht aan de VU in Amsterdam, dat hij op 31 mei 2016 om 12 uur ’s middags afrondde en in het voorjaar van 2017 verdedigde.

Per september 2016 werkt Martijn als universitair docent aan de VU. Met de sectie migratierecht van de Vrije Universiteit houdt hij Verblijfblog bij, een blog dat de actualiteiten in het migratierecht voorziet van deskundig juridisch commentaar. Voor het NRC blog Recht en Onrecht schreef hij van 2017-2022 op regelmatige basis de Verblijfscolumn. Samen met Ger Groot en Marli Huijer schreef hij in 2017 columns voor Asiel&Migrantenrecht.  Daarnaast publiceert hij regelmatig voor kranten en weekbladen.

In het voorjaar van 2020 schreef hij – in Coronaquarantaine – op basis van zijn afstandscolleges aan studenten van de Vrije Universiteit essays voor de Groene over de veranderende betekenis van mobiliteit in de Corona crisis. Op basis van deze serie werkt hij aan een boek dat zal verschijnen bij De Bezige Bij. Een boek dat losjes gebaseerd is op zijn proefschrift verscheen in 2022 in de Asylum and Migration Studies Series van Cambridge University Press. Over de rol van tijd in de regulering van asiel schreef hij in de Groene het essay ‘Even geduld a.u.b’. 

In 2013 won Martijn de Volzin essayprijsvraag, in 2017 was hij één van de drie genomineerden voor de eerste Anil Ramdas essayprijs.  Zie voor zijn volledige wetenschappelijke doopceel desgewenst de website van de VU.

contact: post[at]martijnstronks.nl
twitter: @MartijnStronks