Over

foto: Jocelyne Moreau

Martijn Stronks (1983) studeerde rechten en filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na zijn studie was hij werkzaam voor wat nu de Stichting Migratierecht heet. In die functie richtte hij het migratierechtelijke vakblad Asiel&Migrantenrecht op, waarvan hij vervolgens co-hoofdredacteur werd. In 2012 begon hij aan een juridisch filosofisch proefschrift over het begrip tijd in het Europees migratierecht aan de VU in Amsterdam, dat hij in de zomer van 2016 afrondde.

Per september 2016 werkt Martijn als universitair docent aan de VU. Met de sectie migratierecht van de Vrije Universiteit houdt hij Verblijfblog bij, een blog dat de actualiteiten in het migratierecht voorziet van deskundig juridisch commentaar. Voor het NRC blog Recht en Onrecht schrijft hij op regelmatige basis de Verblijfscolumn. Samen met Ger Groot en Marli Huijer schreef hij in 2017 columns voor Asiel&Migrantenrecht.  Daarnaast schrijft hij voor kranten en weekbladen.

In het voorjaar van 2020 schrijft hij in quarantaine op basis van zijn afstandscolleges aan studenten van de Vrije Universiteit essays voor de Groene over de veranderende betekenis van mobiliteit in de Corona crisis. Een boek dat gebaseerd is op zijn proefschrift zal in het najaar van 2020 verschijnen in de Asylum and Migration Studies Series van Cambridge University Press.

In 2013 won Martijn de Volzin essayprijsvraag, in 2017 was hij één van de drie genomineerden voor de eerste Anil Ramdas essayprijs.  Sinds 2019 is Martijn lid van de Amsterdam Young Academy. Zie voor zijn volledige wetenschappelijke doopceel, www.rechten.vu.nl/stronks.

contact: post[at]martijnstronks.nl
twitter: @MartijnStronks